Klaipėdos meras: mūsų rankose trūksta svertų

Pirmą kartą tiesiogiai išrinkti savivaldybių merai susiduria su kylančių uždavinių ir realių įgaliojimų disproporcija, atkreipia dėmesį Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas.

Pirmadienį su naujos kadencijos savivaldybių vadovais susitikusi Prezidentė Dalia Grybauskaitė pažymėjo, kad didžiausia savivaldos problema – dideli įsiskolinimai ir neskaidrumas jų valdomose įmonėse.

„Pirmiausiai, žinoma, savivaldos skolos, – jos slegia savivaldybes, nepalieka galimybės teikti daugiau socialinių paslaugų, tvarkyti kelių ir atlikti kitų funkcijų. Be abejo, skaidrumas – daugelis savivaldybių turi bėdą, deja, bet anksčiau jų įmonės buvo valdomos taip, kaip buvo naudinga tik ne visai skaidriam savam verslui, o žmonėms naudos iš to nebuvo, atvirkščiai. Būtent dėl to išaugo skolos”, – po susitikimo su 57 šalies merais kalbėjo šalies vadovė.

Prezidentė pabrėžė, kad pirmą kartą tiesiogiai išrinkdami merus, žmonės jiems suteikė išskirtinį pasitikėjimą, todėl dideli gyventojų lūkesčiai turės būti pateisinti, o savivaldybių problemų sprendimas privalės virsti realiais darbais.

Klaipėdos meras liberalas V. Grubliauskas pripažįsta, kad iškeltiems tikslams pasiekti merams nepakanka galių, numatytų įstatymais. Anot jo, pirmoji tiesiogiai išrinktų merų kadencija yra tam tikras eksperimentas, kurio rezultatai vers koreguoti ir teisės aktus.

„Kalbant apie atsakomybes – mes turime plačius laukus, kuriuos reikės šienauti, bet kalbant apie instrumentus, dažnu atveju tai – tik manikiūrinės žirklutės. Šie dalykai nėra suderinti, ir Prezidentė pripažino, kad šios kadencijos patirtis duos peno įstatymų tobulinimui, suteikiant daugiau galių tiesiogiai išrinktiems merams”, – sakė Klaipėdos vadovas.

Daugiau skaitykite: http://www.ve.lt/naujienos/klaipeda1/klaipeda/klaipedos-meras-musu-rankose-truksta-svertu-1343256/
© Redakcijos archyvo nuotr.